Kan man bruke annen dekkdimensjon?

Du kan godt bytte til en annen dekkdimensjon enn den som bilen er utstyrt med fra fabrikken. Men her gjelder det spesielle regler som MÅ oppfylles. Hovedregelen er at det er lov å skifte til en annen dimensjon dersom rulleomkretsen ikke avviker fra originaldimensjonen med mer enn +/- 5%.

Hvordan vet jeg hvilket dekk som skal hvor?

De fleste bildekk har piler som viser hvilken vei de skal monteres. Men ikke alle legger merke til pilene og setter dekkene feil vei. Det betyr at bilens kjøreegenskaper blir dårligere. Hjul som står bak fram mister evnen til å lede slaps og snø ut til kantene.

Er det lov å kjøre med forskjellige dekk?

Kan jeg køre med forskjellige dekk? Det er tillatt å kjøre med forskjellige dekk hvis man setter samme dekk på samme aksel. Vi vil likevel fraråde dette, siden kjøretøyets kjøregenskaper kan bli betydelig dårligere med forskjellige dekk, spesielt på vått eller isete føre.

Hva betyr 195 65r15?

195 – dekkbredden i mm. 65 – høyden på kanten av dekket fra felgen og ut. Denne angis i % av dekkbredden, og kalles profil. 65 profil vil si at høyden i dette tilfellet er 65% av 195 mm, som tilsvarer 126mm.

Kan man bruke annen dekkdimensjon? – Related Questions

Hvor store dekk er lovlig?

Ønsker du å endre størrelsen på dekkene dine, må du sjekke om den nye størrelsen er lovlig å kjøre med. I vognkortet finner du dekkstørrelsen som bilen din originalt ble levert med. For at det skal være lovlig, kan avviket i rulleomkrets maks være + eller – 5% i forhold til dekkdimensjonen oppgitt i vognkortet.

Hvor store dekk kan jeg ha på felgen?

ALTERNATIVE dekkDIMENSJONER. Du kan godt bytte til en annen dekkdimensjon enn den som bilen er utstyrt med fra fabrikken. Men her gjelder det spesielle regler som oppfylles. Hovedregelen er at det er lov å skifte til en annen dimensjon dersom rulleomkretsen ikke avviker fra originaldimensjonen med mer enn +/- 5%.

Hva betyr 205 55 R16?

205 = dekkets bredde i millimeter. 55 = dekkets profilhøyde i prosent av dekkets bredde. R = typebetegnelse, R står for radialdekk. 16 = dekkets indre diameter i tommer.

Hva betyr 225 55 R17?

Her står det også hvilken hastighetsmerking og belastningsindeks dekkene dine skal ha. Dekkdimensjonen skrives for eksempel slik: 225/55 R17. 225: angir bredden i millimeter, altså er dette eksempelet et 225 millimeter bredt dekk. 55: forteller om forholdet mellom høyden på sideveggen og bredden på dekket.

Hva betyr 225 45r17?

– La oss ta det første først, for det angir nemlig bredden på dekket. I vårt eksempel 225/45-17 betyr det ganske enkelt at dekket er 225 millimeter bredt. Eller 22,5 centimeter.

Hva betyr 245 45r17 95w?

– De to første tallene angir dekkets bredde og profil. I dette tilfellet kan bilen ha dekk som er 245 millimeter brede. 45 angir forholdet mellom dekkets høyde og bredde. I dette tilfellet er dekkets høyde 45 prosent av bredden, forteller Bjørnsen.

Hva forteller dekkmerking?

På dekk produsert etter år 1999, er det de fire siste sifrene som identifiserer produksjonstidspunkt. De to første tallene forteller hvilken uke dekkene ble produsert og de to siste tallene forteller hvilket år de ble produsert. For eksempel et dekk merket 2207 ble produsert i uke 22 i år 2007.

Hva er lovlige dekk?

Kort fortalt: På sommerdekk er kravet minst 1,6 millimeter, men vi anbefaler minimum 3 millimeter. På vinterdekk er kravet 3 millimeter, men vi anbefaler minimum 4 millimeter. Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge.

Hva regnes som lavprofil dekk?

Lavprofildekk

Kanthøyden måles fra felgen til enden av dekket. Dersom dette er maksimalt 50 prosent av dekkbredden, kalles det lavprofildekk. I de fleste tilfeller er dette også brede dekk.

Hvor mange år holder dekk?

I samsvar med internasjonal praksis er anbefalt levetid på dekk maksimalt seks år. Den anbefalte totale levetiden på dekk er maksimalt ti år fra produksjonsdato. I praksis slites vanligvis dekk mye raskere enn den anbefalte levetiden.

Hva betyr rød prikk på dekk?

Gul og Rød prikk er kun for avvik hos dekkprodusenten. En ventil veier ikke mange gram. Så lenge det ikke er kast i dekk og/eller felg skal man greie og ballansere et hjul. Mer eller mindere med vekter.

Hvilke dekk blir mest slitt?

Slites vesentlig mer

På forhjulsdrevne biler, og spesielt de med moderne dieselmotorer med kraftig dreiemoment på lave turtall slites fordekkene vesentlig raskere foran enn bak. – Forskjellen i mønsterdybde vil være for stor allerede etter to sesonger. For bakhjulsdrevne biler vil bakhjulene slites mest.

Skal man skifte alle 4 dekk?

Alle skal byttes samtidig. Dette for å unngå ulik rotasjonshastighet på nye og slitte dekk. Forskjellen på rulleomkretsen er større enn man kanskje skulle tro. Denne forskjellen kan ødelegge differensialer og eventuelle transfer-girkasser.

Kan man ha 2 forskjellige dekk foran og bak?

Vi anbefaler at de samme dekkene brukes på alle hjulposisjonene av kjøretøyet ditt. Dersom blanding av dekk er nødvendig, grunnet tilgjengelighet eller økonomiske årsaker, er det tillatt å blande ulike merker og slitasjemønstre så lenge slitasjemønstrene og merkene monteres på samme aksel.

Skal de beste dekkene foran eller bak?

Unngå alltid store slitasjeforskjeller mellom dekkene. Hvis du fortsatt har en forskjell, bør de beste dekkene alltid ligge bak.

Skal hjul ligge eller stå?

Lagring av dekk uten felg

Dekk uten felg skal lagres stående og de bør roteres på ca. hver fjerde uke, slik at de beholder formen og ikke blir skjeve.

Author

    Leave a Comment