Hvordan velge riktig høyttaler?

Når du skal velge riktige høyttalere er det viktig å forstå at høyttalerens størrelse, antall elementer og kvaliteten på disse har stor innvirkning på lyden. En stor høyttaler kan spille høyere, men også renere, med lavere forvrengning og dypere bass enn en mindre høyttaler.

Hva er koaksial høyttaler?

En coaxial høyttaler er en sammensatt høyttaler som har både mellomtone og diskant festet sammen. Denne høyttaler typen er lett å montere og krever ingen ekstra montering av en diskant, slik et komponentsett krever.

Hvordan lager høyttalere lyd?

En høyttaler er et mekanisk system, en såkalt dynamisk transducer, som omdanner elektrisk energi til lydenergi (bevegelsesenergi). I prinsippet er den det stikk motsatte av en mikrofon. Høyttaleren setter luften i sving og skaper lydbølger som ørene dine fanger opp.

Hva betyr høyttaler?

Med «høyttaler» menes normalt i dagligtale en høyttalerkasse av tre eller annet materiale (speaker enclosure) som inneholder ett eller flere høyttalerelementer, selv om det vil være en mer korrekt terminologi å si at hvert element isolert sett er en høyttaler.

Hvordan velge riktig høyttaler? – Related Questions

Kan en subwoofer ligge?

“Men da er det ikke sikkert det er optimalt når du spiller av musikk.” En subwoofer kan både ligge og stå, og plasseringen bør derfor vurderes etter hvilket bruk du ønsker.

Hvor lang tid tar det å spille inn en høyttaler?

En tommelfingerregel er at en dynamisk høyttaler trenger omtrent 100 timer på å bli spilt inn. Du trenger ikke la den stå å spille alle timene i ett strekk – du kan la dem stå på på natta eller i helgen mens du er borte osv. Normalt holder det med mindre enn 100 timer også.

Når kom høyttaler?

1876: Bell patenterer sin telefon, og starter på utviklingen av den elektromagnetiske høyttaleren. 1880: Brødrene Curie oppdager piezo-effekten. 1914 Jensen og Pridham finner opp den elektrodynamiske høyttaleren. 1924: Rice og Kellogg patenterer den elektrodynamiske høyttaleren.

Hva betyr trådløs høyttaler?

Trådløs høyttaler med Wi-Fi

Lydfilen mottas da i samme tilstand som den sendes fra kilden (internett/lokalnettverk), noe som igjen betyr at det ikke foregår noen komprimering underveis. Dette kalles tapsfri codec, noe som betyr at lyden/musikken ikke mister sin opprinnelige lydkvalitet på veien til høyttaleren.

Hva betyr det at en høyttaler er aktiv?

At en høyttaler er aktiv betyr ganske enkelt at den har sin egen innebygde forsterker, slik at du ikke trenger et separat anlegg for å spille musikk.

Hvorfor spille inn høyttalere?

INNSPILLING

Gummiopphengene på elementene og de elektroniske komponentene i høyttaleren endrer seg en smule etter at høyttaleren har blitt brukt en stund. I praksis vil du etter hvert oppleve at høyttaleren spiller mer oppløst med bedre bass og med en mer frigjort lyd.

Kan man sprenge en høyttaler?

Egentlig er det ikke ofte at en høyttaler sprenges på grunn av for mye forsterkerkraft. Det skjer heller som et resultat av overdreven forvrengning (klipping) i lydsignalet. Klipping oppstår typisk når forsterkeren er altfor liten for høyttaleren og man presser den over grensen for hva den kan yte.

Hvor plassere høyttalere?

Som hovedregel anbefaler HiFi Klubben at du plasserer høyttalerne dine slik at diskanten er noenlunde i ørehøyde når du sitter og lytter, uansett om høyttalerne er store eller små. De høye frekvensene fra diskanten er svært retningsbestemte, og du hører dem derfor best i ørehøyde.

Hvor høyt skal høytalere henge?

Hvor høyt skal høytalere henge? 60-90 cm over ørehøyde er faktisk den korrekte plasseringen av surround høyttalere. Det er den høyden som anbefales til de som mikser i surround.

Hvor skal en subwoofer stå?

Subwooferen din skal stå på gulvet, så du bør egentlig krabbe rundt mens du lytter. Beveg deg til det stedet du tenker at subwooferen vil ta seg best ut.

Hvor mange desibel spiller en Soundboks?

2019-utgaven av Soundboks kan spille opp til 126 decibel, og det er så høyt at du nesten ikke tror det når du står foran høyttaleren. Til sammenligning: står du 50 meter unna et jetfly som tar av, er det cirka 120 decibel, og skalaen er logaritmisk, som betyr at for hver 3 dB du legger til, så dobles lydstyrken.

Hvordan få mer bass?

Du kan, teknisk sett, aldri for mye bass i et lydsystem – og det er det en enkel forklaring på. Man kan bare fjerne de lave frekvensene med romkorreksjon. ”Mange nyere anlegg har romkorreksjon nå til dags, og jo mer bass man har før man korrigerer, jo bedre er det”.

Kan bass ødelegge hørselen?

Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Det er ikke type lyd, men hvor høy lyden er, som avgjør om den er skadelig eller ikke. Så basslyd er ikke mer skadelig enn annen lyd. All lyd som er høy nok, kan skade hørselen.

Er bass skadelig for ørene?

– Under 100 hertz er ikke øret så følsomt. Ikke over 16 000 hertz heller. Hvis et band legger tyngden sin nederst i spekteret og spiller dyp, dyp bass, er det ikke så farlig, sier Jensen.

Hvordan vet man at en høyttaler er sprengt?

Re: Hvordan sjekker man om en høyttaler er sprengt

Det måtte være om man brukte dynamitt. Men uansett, det som kan gå i stykker på en høyttaler ved overbelastning er selve elementene. De stopper da enten å virke, eller så gir de fra seg kraftige ulyder. Begge deler vil fort merkes!

Hva er passiv høyttaler?

Passiv høyttaler:

De fleste høyttalere som selges i dag er passive høyttalere. En passiv høyttaler betyr enkelt forklart at den ikke har en forsterker innebygget, men må kobles til en ekstern forsterker for å fungere.

Author

    Leave a Comment