Hvor store dekk kan jeg ha på bilen?

Hvis du er usikker på hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din, kan du bruke bilens instruksjonsbok eller vognkort. Du kan også se på de aktuelle sommer- eller vinterdekkene for å se hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din (f. eks. 205/55 R16).

Hvor mye avvik kan man ha på dekk?

For at det skal være lovlig, kan avviket i rulleomkrets maks være + eller – 5% i forhold til dekkdimensjonen oppgitt i vognkortet. Vi anbefaler dog maks avvik på 3%.

Kan man bruke annen dekkdimensjon?

Du kan godt bytte til en annen dekkdimensjon enn den som bilen er utstyrt med fra fabrikken. Men her gjelder det spesielle regler som MÅ oppfylles. Hovedregelen er at det er lov å skifte til en annen dimensjon dersom rulleomkretsen ikke avviker fra originaldimensjonen med mer enn +/- 5%.

Hvordan lese dekk størrelse?

Det første tallet (205) er dekkbredden som angir bredden på dekket i millimeter. Det neste tallet (55) er dekkprofilen som angir angir høyden på dekket i prosent av dekkbredden. Bokstaven (R) er dekktypen. Det siste tallet (16) er hjuldiameteret som angir diameteren på innsiden av dekket.

Hvor store dekk kan jeg ha på bilen? – Related Questions

Hva betyr 205 55 r16?

205 = dekkets bredde i millimeter. 55 = dekkets profilhøyde i prosent av dekkets bredde. R = typebetegnelse, R står for radialdekk. 16 = dekkets indre diameter i tommer.

Hva betyr 225 50 R17 på dekk?

Dekkdimensjonen skrives for eksempel slik: 225/50 R17. 225 angir bredden i millimeter – altså er eksempelet et 225 millimeter bredt dekk. Tallet 50 etter skråstreken angir dekkets høyde i prosent av bredden. Jo høyere dette tallet er, desto høyere er dekket opp fra felgen – eller fra bakken og opp til felgen.

Hva betyr 195 65r15?

195 – dekkbredden i mm. 65 – høyden på kanten av dekket fra felgen og ut. Denne angis i % av dekkbredden, og kalles profil. 65 profil vil si at høyden i dette tilfellet er 65% av 195 mm, som tilsvarer 126mm.

Hva betyr 55 på dekk?

55 = Dekkprofil

Dette tallet angir høyden på dekket fra felgen i prosent av dekkbredden. Man skulle kanskje tro at dette også ble oppgitt i millimeter, men dette er en prosent av bredden. Så hvis man har et dekk med bredde på 205 mm og 55 i profil vil høyden være 112,75 mm (55 prosent av 205 er 112,75).

Hva betyr tallene på et dekk?

Hvis du for eksempel finner tallkombinasjonen 225/45 på dekkene dine, angir 225 bredden i millimeter. 45 betyr dekksidens høyde, i prosent av bredden.

Hvor mange mm på dekk?

På sommerdekk er kravet minst 1,6 millimeter, men vi anbefaler minimum 3 millimeter. På vinterdekk er kravet 3 millimeter, men vi anbefaler minimum 4 millimeter. Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge. Men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på.

Hvor mange mm skal det være på vinterdekk?

På vintertid, fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde. Hvor lenge kravet gjelder vil variere derfor noe hvert år, alt etter som når påsken er det året.

Hvor mange mm på sommerdekk?

Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. NAF anbefaler minimum 3 millimeter. Det skal være minimum mønsterdybde over 3/4 av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.

Hvor mange km varer et dekk?

Levetiden for et dekk i Norge er normalt bare 30.000 km. Det er betydelig under det som er vanlig sørover i Europa. Det er ikke uvanlig at man i mange euroepiske land snakker om at dekkene klarer kjørelengder opp mot 60.000 km. Det er flere årsaker til at levetiden for dekk er så mye kortere her på berget.

Skal man skifte alle 4 dekk?

Alle skal byttes samtidig. Dette for å unngå ulik rotasjonshastighet på nye og slitte dekk. Forskjellen på rulleomkretsen er større enn man kanskje skulle tro. Denne forskjellen kan ødelegge differensialer og eventuelle transfer-girkasser.

Hvilke dekk varer lengst?

Det er stor forskjell på hvor fort de forskjellige sommerdekkene slites. NAFs søsterorganisasjon ADAC i Tyskland har kjørt en slitasjetest av 16 forskjellige dekk og konklusjonen er at Michelin varer nesten 20.000 kilometer lenger enn det dekket som slites fortest.

Når bør man kjøpe nye dekk?

En tommelfingerregel er at du bør bytte dekkene etter fem års bruk. Da vil ofte gummien hardne, og veigrepet bli dårligere. Mange tror imidlertid feilaktig at de fem årene gjelder fra dekkets produksjonsdato. – Aldringen starter i det man tar dekkene i bruk og de blir utsatt for sollys, slitasje og ulike temperaturer.

Kan dekk bli for gamle?

Et dekk er for gammelt når det nærmer seg ti år

I samsvar med internasjonal praksis er anbefalt levetid på dekk maksimalt seks år. Den anbefalte totale levetiden på dekk er maksimalt ti år fra produksjonsdato.

Hvor mange år holder vinterdekk?

Som med sommerdekk har vinterdekk en levetid på rundt 7-10 år fra produksjonsdatoen. Men det er umulig å si nøyaktig hvor lenge dine vinterdekk holder. Dette er fordi levetiden er avhengig av faktorer som mønsterdybde, oppbevaring, veiforhold, hvor mye du kjører og mer.

Når skal man skifte dekk 2022?

Dato 2022 sommerdekk

Frist for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er første mandag etter 2. påskedag. Frist for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er for de nordligste fylker 1. mai.

Hvor mye koster det å bytte dekk?

Hva koster et dekkskift? Verksteder tilbyr hjulskift til fast pris. Prisen kan variere etter etterspørsel. Erfaringsmessig så ligger prisen mellom 450 – 600 kr.

Author

    Leave a Comment