Hvor mange hjulbolter må man ha?

Er hjulet ditt festet med 5 hjulbolter, kan du fortsette å kjøre med kun 4 inntil du får montert den siste. På EU-kontroll får du en toer feil. Mangler du mer enn 20% av hjulboltene, risikerer du å få en treer feil, noe som innebærer kjøreforbud.

Hvordan bytte hjulbolt på bilen?

Skifte hjulbolter
  1. Jekk opp bilen.
  2. Sett støttebukker under bakakslingen.
  3. Skru av hjulet/hjulene.
  4. Løsne to bolter som holder bremsecaliperen.
  5. Dra bremsecaliperen av skiva, legg den på fjærbladet.
  6. Dra bremseskiva av.
  7. Bank ut hjulboltene med en klubbe eller stor hammer.
  8. Sett nye hjulbolter i hullene.

Hvilken vei skal man stramme hjulbolter?

Husk at du skal skru mot urviseren for å løsne.

Hvis hjulbolten knekker når du forsøker å løsne den, er den skrudd for hardt inn. Å frigjøre eventuelt spenn i hjulet, som nevnt over, reduserer risikoen for at bolten skal knekke.

Hvor mye moment på hjulbolter?

Når du skal trekke til hjulbolter/muttere skal det trekkes til med oppgitt moment, som varierer noe fra bil til bil (ligger ofte mellom 90-120 nm.). Det anbefales å benytte en momentnøkkel eller momentstav. Sjekk lufttrykket. Etter noe mils kjøring bør du sjekke om hjulmutterne/boltene sitter og etterstramme.

Hvor mange hjulbolter må man ha? – Related Questions

Kan man kjøre med 3 bolter?

Det er i hvert fall lovlig å kjøre med 4 bolter ved 5-bolts, men ikke lovlig å kjøre med 3 bolter på 4-bolts.

Skal man smøre hjulbolter?

Man skal IKKE smøre hjulbolter! Helst skal man bruke momentnøkkel, men du bygger deg fort opp ca hvor mye du skal dra til uten. Husk at du burde sjekke boltene etter par mil på alu felg.

Hvor mange NM på hjulbolt BMW?

BMW spesifiserer 120 Nm for M12x1. 5, og 140 Nm for M14x1.

Hvordan lese hjul?

Dekkdimensjonen skrives for eksempel slik: 225/50 R17. 225 angir bredden i millimeter – altså er eksempelet et 225 millimeter bredt dekk. Tallet 50 etter skråstreken angir dekkets høyde i prosent av bredden. Jo høyere dette tallet er, desto høyere er dekket opp fra felgen – eller fra bakken og opp til felgen.

Hvor mye dekkmønster?

På sommerdekk er kravet minst 1,6 millimeter, men vi anbefaler minimum 3 millimeter. På vinterdekk er kravet 3 millimeter, men vi anbefaler minimum 4 millimeter. Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge. Men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på.

Hvordan finne rotasjon på dekk?

Rotasjonsretningen er markert med en pil på siden av dekket. Hvis dekket har rotasjonsretning kan du ofte se det på selve dekkmønsteret som har en slags «V-form». Da skal spissen på V-mønsteret peke i kjøreretningen.

Skal bilen stå i fri når man skifter dekk?

Det første du må gjøre er å plassere bilen på et trygt sted. Det må være flatt og håndbrekket må dras godt til. I tillegg bør du sørge for at bilen står i gir. Slik står bilen stille inntil du gir den beskjed om noe annet.

Skal man skifte alle 4 dekk?

Alle skal byttes samtidig. Dette for å unngå ulik rotasjonshastighet på nye og slitte dekk. Forskjellen på rulleomkretsen er større enn man kanskje skulle tro. Denne forskjellen kan ødelegge differensialer og eventuelle transfer-girkasser.

Har alle dekk rotasjonsretning?

Ikke alle dekk har rulleretning, men de som har det, er utstyrt med en liten pil på siden av dekket som forteller deg hvilken vei dekket skal rulle. Dermed ser du også hvilken vei det må monteres.

Skal hjul ligge eller stå?

Lagring av dekk uten felg

Dekk uten felg skal lagres stående og de bør roteres på ca. hver fjerde uke, slik at de beholder formen og ikke blir skjeve.

Er det forskjell på dekk foran og bak?

De fleste bildekk har piler som viser hvilken vei de skal monteres. Men ikke alle legger merke til pilene og setter dekkene feil vei. Det betyr at bilens kjøreegenskaper blir dårligere. Hjul som står bak fram mister evnen til å lede slaps og snø ut til kantene.

Hvorfor bredere dekk bak?

Generelt sett desto bredere dekk, jo mer grep vil det hat. Dette gjelder særlig for kjøring på tørr vei, fordi mer desto mer gummi som hviler på veien, desto bedre veigrep. Den lave flankehøyden til de brede dekkene sørger også for bedre stabilitet, spesielt i svinger.

Er det farlig å kjøre med flatt dekk?

Kjøring av bil med et punktert dekk vil føre til skader på felgen. Hvis slik kjøring vedvarer over en viss tidsperiode kan det bety at du må bytte ut hele dekket – ikke bare fikse det. Hvis du kjører med flatt dekk over lengre distanser, så er sannsynligheten også tilstede for at du må bytte ut flere bildeler.

Er det lov med bredere dekk?

Det følger av forskriften at alle dekkene på bilen må ha samme dimensjon, med mindre bilen er originalt utstyrt med dekk av ulike dimensjoner foran og bak. Dersom man benytter dekk med ulik dimensjon til tross for at dette ikke er originalt må det foreligge tillatelse enten fra bilprodusent eller TÜV.

Er det farlig å kjøre med ubalanserte dekk?

Ubalanserte dekk kan føre til vibrasjoner, som igjen kan bidra til at sjåføren blir sliten og føre til unødvendig slitasje på støtdemperne.

Hvor ofte bør man balansere dekk?

Som en del av rutinemessig vedlikehold av kjøretøy, bør sjåføren balansere dekkene på kjøretøyet etter hver kjørte 5.000-10.000 km, eller etter 1-2 år (avhengig av hva som kommer først). Du bør også balansere hjulene når: Du har kjøpt nye dekk, eller komplette hjul. Når du har reparert et dekk.

Author

    Leave a Comment