Hvor lenge kan man kjøre bil etter EU-kontroll?

Manglene på kjøretøyet må være rettet og godkjent innen den opprinnelige fristen, eller senest to måneder etter at EUkontrollen ble utført (det som kommer først). Hvis etterkontrollen ikke er gjennomført og godkjent innen fristen, er det ulovlig å bruke kjøretøyet.

Hvordan vet man når bilen skal på EU-kontroll?

Regelen er at alle biler skal inn til kontroll annet hvert år fra det året de “fyller” fire år. Hvilken år bilen er registrert første gang bestemmer hvilket år den skal til EUkontroll. Er bilen registrert i partallsår (2000, 2002, 2004 osv) skal den inn til kontroll i år med partall.

Kan man kjøre etter EU-kontroll?

Hva skjer nå? Det er dessverre slik at kjøretøy, uten godkjent registrert EUkontroll, kjører ulovlig på veien. Dermed kan du risikere å bli avskiltet hvis du bruker bilen etter fristen. Som hovedregel kan du kun få utsette kontrollen ved alvorlig sykdom.

Hva må til for å få bilen EU godkjent?

EU-kontrollen består av to deler, en trafikksikkerhetsdel og en miljødel. I trafikksikkerhetsdelen kontrolleres blant annet lys, sikt, hjul, belter og bremser. I miljødelen måles støy og avgasser.

Hvor lenge kan man kjøre bil etter EU-kontroll? – Related Questions

Hva skjer hvis man kjører med en bil som ikke er EU godkjent?

Er ikke kjøretøyet ditt godkjent innen fristen, kjører du ulovlig og kjøretøyet kan bli avskiltet. Når du eier et kjøretøy, er det ditt ansvar å sørge for at det blir godkjent innen fristen. Når fristen har gått ut får kjøretøyet bruksforbud, og det kan bli avskiltet hvis du blir stoppet i kontroll.

Hvor mye koster EU-kontroll 2022?

I 2022 ligger prisen for en EUkontroll på ca 1.000 kroner. Noen verksteder ligger så lavt som 850 kroner, mens de dyreste ligger på 1.500 kroner. I enkelte tilfeller kan du også komme over priser til under 850 kroner, for eksempel ved kampanjetilbud.

Kan man forsikre en bil som ikke er EU godkjent?

Du skal ikke kjøre en bil uten EU godkjenning. Da har bilen bruksforbud og den kan også ha tekniske mangler som skaper farlige situasjoner og ulykker i trafikken. Forsikringsmessig kan du risikere tap som avkortning eller at du ikke får utbetalt forsikring men dette må du sjekke nærmere med et forsikringsselskap.

Hvor mye koster det å godkjenne en bil?

Det er ikke alle verksteder som har prisene offentlig tilgjengelig, og prisen kan i tillegg avhenge litt av hvilken type bil det er snakk om. På landsbasis ligger prisen vanligvis mellom 850 kroner og 1.500 kroner.

Hvor mye koster etterkontroll EU?

Hvis du må på etterkontroll koster det i overkant av 300 kroner.

Hvor mange 2 feil kan man ha på EU-kontroll?

En av de vanligste feilene er mangel på refleksvest. Det er mange som glemmer, eller ikke vet at det er lovpålagt å ha refleksvest i bilen. Dette er en 1’er feil som man ikke trenger ny kontroll for. Ved 2‘er feilman tilbake for etterkontroll, og hvis det er en 3’er feil, får man kjøreforbud.

Hva er lurt å sjekke før EU-kontroll?

Dette skal du se etter:
  • Se at lyspærer virker.
  • Vindusviskerne skal virke i alle trinn og pusse rent.
  • Sjekk at alle hjulboltene er på plass.
  • Ha vognkortet klart.
  • Sjekk at du har påbudt varseltrekant i bilen.
  • Ha en ren og ryddig bil.
  • Sørg for at du har refleksvest i bilen.

Har vegvesenet rett til å stoppe deg?

Hvis en kontrollør fra Statens vegvesen stopper deg i en trafikkontroll, skal du alltid informeres om at dette er en trafikkontroll og årsak til kontrollen. Likevel kan du også bli stoppet når det ikke er noe galt. Statens vegvesen har ofte kampanjer for å informere og spre kunnskap om trafikksikkerhet.

Er skiltlys 2er feil?

Kort fortalt så er 1-er feil mindre alvorlige (som ikke behøver utbedres for at bilen skal bli godkjent) et eksempel er defekt skiltlys pære. 2-er feil er en mere alvorlig og gir “mangel som må utbedres før bilen godkjennes” Eks. slakke i bærekuler.

Er det påbudt med bremse skjold?

På bakgrunn av en tidligere veiledning til kontrollen måtte biler ha bremseskjold som beskytter bremseskivene. – I den endelige instruksen er kravet endret til at skjoldet skal være tilstrekkelig festet, men det er ikke noe krav til at det må være der, forteller Sponås.

Er det lov med LED i skiltlys?

Om du har byttet komplett skiltlampe til en med LED og som er E-merket, hvilket er et krav til bilens lysutstyr i Norge, er dette lovlig.

Er det påbudt med vindusvisker bak?

bakrutevisker. Punktet visker bak er utelatt fra kontrollen da der ikke finnes krav til at den skal ha det. Derimot skal den ha det foran, her gies feil. Ihht til KTF §31 står det kun om krav til visker/spyler foran.

Hvor mye rust på bremseskiver?

Når bremseskivene kontrolleres på service og EU-kontroll er regelen at de må byttes hvis kontrollen avdekker mer enn 25 prosent rust på én side av skiven.

Er motorlampe feil på EU-kontroll?

Det skal ikke anføres 2-er feil hvis motorlampen lyser på en bensindrevet person eller varebil som er førstegangsregistrert før 2002. For dieseldrevne biler må kjøretøyet være førstegangsregistrert for 2007. Det tillates inntil 50 prosent rust på anleggsflaten på begge sider av bremseskivene på bakhjulene.

Hvor lang tid tar det å utføre EU-kontroll?

Kontrollen tar ca 1 time og du kan normalt vente mens den blir utført, om du ønsker det.

Hvor mye koster prøveskilt?

Prøveskilt koster 350 kroner per dag, og du må være fylt 16 for å kunne kjøpe det. Prøveskiltene er laget av en folie som klistres på bilen der de vanlige skiltene ellers ville vært montert.

Author

  • Verner Müller

    Bil og motor har alltid vært en sentral del av Verners liv. Han deler mer enn gjerne kjærligheten og kunnskapene han har om biler med leserne av VernerMotor.

Leave a Comment