Hvilke dekk til min bil?

Hvis du er usikker på hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din, kan du bruke bilens instruksjonsbok eller vognkort. Du kan også se på de aktuelle sommer- eller vinterdekkene for å se hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din (f. eks. 205/55 R16).

Hvordan vet jeg hvilket dekk som skal hvor?

De fleste bildekk har piler som viser hvilken vei de skal monteres. Men ikke alle legger merke til pilene og setter dekkene feil vei. Det betyr at bilens kjøreegenskaper blir dårligere. Hjul som står bak fram mister evnen til å lede slaps og snø ut til kantene.

Kan man bruke annen dekkdimensjon?

Du kan godt bytte til en annen dekkdimensjon enn den som bilen er utstyrt med fra fabrikken. Men her gjelder det spesielle regler som MÅ oppfylles. Hovedregelen er at det er lov å skifte til en annen dimensjon dersom rulleomkretsen ikke avviker fra originaldimensjonen med mer enn +/- 5%.

Hva er lovlige dekk?

Kravene til mønsterdybden på dekkene følger årstidene og er ulike på sommer og vinterstid. På sommerstid så er kravet 1,6 millimeter og på vinterstid er kravet 3 millimeter, over 2/3 av dekkets bredde.

Hvilke dekk til min bil? – Related Questions

Er sommerdekk ulovlig?

Kan bli dyrt å kjøre med sommerdekk

Det er ikke påbudt med hverken piggdekk eller vinterdekk i Norge, men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Hvis ikke vil det kunne karakteriseres som grov uaktsomhet.

Kan jeg kjøre med forskjellige dekk?

Kan jeg køre med forskjellige dekk? Det er tillatt å kjøre med forskjellige dekk hvis man setter samme dekk på samme aksel. Vi vil likevel fraråde dette, siden kjøretøyets kjøregenskaper kan bli betydelig dårligere med forskjellige dekk, spesielt på vått eller isete føre.

Hvor mye avvik kan man ha på dekk?

For at det skal være lovlig, kan avviket i rulleomkrets maks være + eller – 5% i forhold til dekkdimensjonen oppgitt i vognkortet. Vi anbefaler dog maks avvik på 3%.

Når må man ha nye dekk?

Vinterhalvåret regnes fra og med 1. november til mandagen etter andre påskedag. Du kan likevel skifte til vinterdekk flere uker før 1. november dersom forholdene krever det.

Hva kan man bruke dekk til?

Gamle dekk kan brukes til å lage en rekke ulike dekorasjoner til hjemmet.

  • Husker. Ønsker du litt moro hjemme, uten å bruke for mye penger?
  • Sandkasse.
  • Blomsterkasser.
  • Speilrammer.
  • Dyreseng.
  • Søppelbøtte.
  • Utendørs kaffebord.
  • Utendørsstoler.

Hva betyr 55 på dekk?

55 = Dekkprofil

Dette tallet angir høyden på dekket fra felgen i prosent av dekkbredden. Man skulle kanskje tro at dette også ble oppgitt i millimeter, men dette er en prosent av bredden. Så hvis man har et dekk med bredde på 205 mm og 55 i profil vil høyden være 112,75 mm (55 prosent av 205 er 112,75).

Hva forteller dekkmerking?

På dekk produsert etter år 1999, er det de fire siste sifrene som identifiserer produksjonstidspunkt. De to første tallene forteller hvilken uke dekkene ble produsert og de to siste tallene forteller hvilket år de ble produsert. For eksempel et dekk merket 2207 ble produsert i uke 22 i år 2007.

Hva betyr M og S på dekk?

M+S står for Mud and Snow (gjørme og snø), og angir at det dreier seg om et vinterdekk. Det offisielle merket for vinterdekk er et snøfnugg – også kjent som 3PMSF-merke.

Hva er forskjellen på radialdekk og diagonaldekk?

Et radialdekk har cordlagene plassert radielt, slik at trådene ikke krysser hverandre. Et diagonaldekk har cordlagene diagonalt plassert oppå hverandre, det vi si med kryssende tråder, og blir derfor stivere enn radialdekket, som har en hard slitebane, men myke sider.

Hvordan se forskjell på høyre og venstre dekk?

Ikke alle dekk har rulleretning, men de som har det, er utstyrt med en liten pil på siden av dekket som forteller deg hvilken vei dekket skal rulle. Dermed ser du også hvilken vei det må monteres.

Hva betyr 91h på dekk?

Belastning og hastighet

Det øker med 15 kg pr enhet, dvs 91= 615 kg, 92 = 630 kg, osv. H er en kode for hvor høy hastighet dekkene tåler. I dette tilfelle er det 210 km/t. Andre bokstaver er V (240 km/t), T (190 km/t) og R (170 km/t).

Hvilken vei skal vinterdekk?

Mange vinterdekk er såkalt retningsbestemte, som vil si at de fungerer klart best om de roterer én bestemt vei. Hvis dekkene har rotasjonsretning, kan du ofte se det på selve dekkmønsteret som har en slags «V-form». Da skal spissen på V-mønsteret peke i kjøreretningen.

Skal bilen stå i fri når man skifter dekk?

Det første du må gjøre er å plassere bilen på et trygt sted. Det må være flatt og håndbrekket må dras godt til. I tillegg bør du sørge for at bilen står i gir. Slik står bilen stille inntil du gir den beskjed om noe annet.

Når skal vinterdekk på 2022?

I perioden fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag (24. april 2022) skal dekkene ha en mønsterdybde på minst 3 mm, se § 1-4 nr.

Skal man smøre hjulbolter?

Mange bileiere tenker på å smøre hjulboltene eller gjengestangene og hjulmutterne når de skifter hjul, da de er redde for rust. Det er få produsenter på markedet som tillater dette. Årsaken er enkel: Boltene og mutterne utsettes for ekstremt høye temperaturer, da de sitter direkte ved bremsesystemet.

Skal hjul ligge eller stå?

Lagring av dekk uten felg

Dekk uten felg skal lagres stående og de bør roteres på ca. hver fjerde uke, slik at de beholder formen og ikke blir skjeve.

Author

    Leave a Comment