Hvilke dekk passer til min bil?

Hvis du er usikker på hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din, kan du bruke bilens instruksjonsbok eller vognkort. Du kan også se på de aktuelle sommer- eller vinterdekkene for å se hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din (f. eks. 205/55 R16).

Hvilke dekk skal hvor?

Et gammelt tips er at man skal skifte diagonalt, venstre foran med høyre bak, og motsatt. Den regelen gjelder ikke lenger. På grunn av bestemt rotasjonsretning, må dekkene parallellbyttes, ikke kryssbyttes. Venstre hjul foran skal altså byttes med venstre hjul bak.

Er hjul og dekk det samme?

Et dekk er en del av hjulet på biler, motorsykkel og mange andre kjøretøyer. Det er en relativt myk, sirkulær boks fylt med luft under trykk, montert på en felg av metall. Tre sider av boksen utgjøres av dekket, den siste siden utgjøres av felgen.

Hvordan lese av dekk?

Hvordan leser jeg dekkdimensjonen?
  1. Dekkdimensjonen består av tre tall og én bokstav: 205/55 R16.
  2. Det første tallet (205) er dekkbredden som angir bredden på dekket i millimeter.
  3. Det neste tallet (55) er dekkprofilen som angir angir høyden på dekket i prosent av dekkbredden.
  4. Bokstaven (R) er dekktypen.

Hvilke dekk passer til min bil? – Related Questions

Hva betyr 205 55 r16?

205 = dekkets bredde i millimeter. 55 = dekkets profilhøyde i prosent av dekkets bredde. R = typebetegnelse, R står for radialdekk. 16 = dekkets indre diameter i tommer.

Hva betyr 55 på dekk?

55 = Dekkprofil

Dette tallet angir høyden på dekket fra felgen i prosent av dekkbredden. Man skulle kanskje tro at dette også ble oppgitt i millimeter, men dette er en prosent av bredden. Så hvis man har et dekk med bredde på 205 mm og 55 i profil vil høyden være 112,75 mm (55 prosent av 205 er 112,75).

Hva betyr tallene på et bildekk?

De to første tallene forteller hvilken uke dekkene ble produsert og de to siste tallene forteller hvilket år de ble produsert. For eksempel et dekk merket 2207 ble produsert i uke 22 i år 2007.

Hvordan finne ut alder på dekk?

Alderen finner du ved å sjekke DOT-koden på dekkets sidevegg. Koden består av fire sifre, hvor de to første angir hvilken uke og de to siste årstallet dekket ble produsert. Det er denne koden bileiere som regel blir bedt om å ta utgangspunkt i når de skal vurdere dekkenes levetid.

Hva betyr merkene på dekk?

Det er mye informasjon i god dekkmerking: Du kan finne ut når dekkene er laget, hvor stor last dekkene tåler, hvor stor maks-hastigheten for akkurat dine dekk er og hva slags kjøreegenskaper dekkene er beregnet for. Hvis du for eksempel finner tallkombinasjonen 225/45 på dekkene dine, angir 225 bredden i millimeter.

Hvor gamle er dekkene mine?

Alder på bildekk

Men, dette kan du enkelt sjekke ved å finne DOT-koden, som er stemplet inn i siden på dekkene. Den forteller hvor og når dekket er produsert. De tre eller fire siste sifrene forteller når dekket er produsert (uke og år).

Hvor ofte bør man skifte dekk?

Selv om du kjører lite, bør du allikevel bytte dekk når de er fra 6 år gamle, selv om slitasjegrensen på 3 mm kanskje ikke er nådd. En tommelfinger-regel, er at hvis du kjører ca 15.000 km i året, så er dekket klart for utskifting etter ca 3 år.

Hvor mange km varer et dekk?

Dekkets alder og levetid

Dekkets levetid kan variere ut fra kjørestil og antall km man kjører, men ett sett dekk bør holde omtrent 3 – 4 sesonger ved normalt kjørelengde (ca. 15.000 km/år).

Når bør man kjøpe nye dekk?

Vi anbefaler derfor gjerne å bytte ved 3 mm. På vinteren er minstekravet 3 mm, men du kan gjerne bytte ved 4 mm. Har du piggdekk, er det i tillegg viktig å se over hvor mange pigger som faktisk er igjen på dekket. – Når halvparten av piggene er borte eller løse, er det på tide å kjøpe nye dekk, sier Thorstensen.

Når skal man skifte dekk 2022?

I perioden fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag (24. april 2022) skal dekkene ha en mønsterdybde på minst 3 mm, se § 1-4 nr.

Kan man ha forskjellige dekk foran og bak?

Dekkeneha samme dimensjon. På kjøretøyer som originalt er utstyrt med dekk av ulike dimensjoner foran og bak, skal størrelsesendringen være lik. Ved endringer utover dette må kjøretøyfabrikantens tillatelse foreligge eller det må foreligge dokumentasjon som nevnt under punkt 1.

Når må man skifte dekk 2022?

Dato 2022 sommerdekk

Frist for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er første mandag etter 2. påskedag. Frist for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er for de nordligste fylker 1. mai.

Er det påbudt med vinterdekk?

På vintertid, fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde. Hvor lenge kravet gjelder vil variere derfor noe hvert år, alt etter som når påsken er det året.

Hvorfor bruke helårsdekk?

Helårsdekk er en dekkvariant som forsøker å kombinere egenskapene til både sommer- og vinterdekk, og skal på den måten kunne brukes året rundt. Det kan fungere lenger sør i Europa, der klimaet holder seg mer stabilt og man unngår de store temperatursvingningene vi har her i landet.

Hvor mye koster det å bytte dekk?

Hva koster et dekkskift? Verksteder tilbyr hjulskift til fast pris. Prisen kan variere etter etterspørsel. Erfaringsmessig så ligger prisen mellom 450 – 600 kr.

Hvor mye koster det å legge om 4 dekk?

Avbalansering av alle fire dekk på bilen koster som regel fra 400 til 1.000 kroner, noen ganger mer. Mange verksteder tar også rundt 50 kroner per dekk for å demontere og montere hjulet dersom de er festet på bilen.

Author

    Leave a Comment