Hva betyr de forskjellige lysene i bilen?

Kort fortalt: Lyser en rød lampe under kjøring, må du stoppe umiddelbart og sjekke feilen. Lyser en gul/oransje lampe under kjøring, kan du kjøre til et verksted. Grønne lamper viser at bilens funksjoner er aktive.

Hvilke lys har man på bilen?

Bilens lys
 • Kjørelys. Bilen skal ha to lykter foran med hvitt eller gult kjørelys.
 • Nærlys. Bilen kan kun ha to nærlys.
 • Fjernlys. Du kan montere så mange ekstra fjernlys du vil, på bilen din, men monteringen skal være symmetrisk.
 • Tåkelys. Bilen kan kun ha to tåkelys.
 • Parkeringslys.
 • Ettermonterte bremselys.

Hvilken lys skal man kjøre med om dagen?

I Norge er det påbudt at godkjent kjørelys, fjernlys eller nærlys alltid er tent under kjøring. Dette betyr at du må kjøre med lys om dagen.

Hvordan sjekke lys på bil?

Det er enkelt å sjekke at lysene fungerer. Skru på bilen og ta en runde rundt bilen for å se at alle lysene fungerer. Sjekk både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys. Det er også viktig å sjekke ryggelys og bremselys, men det er umulig å få til ved å gå rundt bilen.

Hva betyr de forskjellige lysene i bilen? – Related Questions

Er det lov å sote lyktene?

Når det gjelder soting av selve rutene er dette lov i noen grad, men ikke lyktene. Har du flere spørsmål om dette, kan du ringe Statens vegvesen på telefon 22 07 30 00 og be om teknisk. Der kan du høre mer om hva som er lov å gjøre og ikke med bilen din.

Kan man kjøre bil uten lys?

– Det er helt lovlig å kjøre uten tente baklykter når det er lyst ute. Hvis lysbryteren har en «auto»-innstilling, kan du bruke den. Samtidig er det ditt ansvar å bruke lysene riktig når forholdene krever det.

Hvordan sjekke baklys?

Lysbryteren har som regel fire innstillinger: «Av» eller «0», «auto», «parklys» og «på». Normalt anbefales det at du setter lysbryteren på «auto». Da er kjørelysene foran alltid på, samtidig som baklysene skal slå seg på automatisk når det blir mørkt.

Hvordan sjekker man servostyring?

Slik kontrollerer du servostyringen på bilen
 1. Servostyring er et system som gjør det enklere å svinge med minimal kraft.
 2. 📌 Sving på rattet med stor kraft, hold så rattet i denne posisjonen.
 3. 📌 Start motoren.
 4. 📌 Dersom rattet «slipper taket» og følger rattbevegelsen din, fungerer servostyringen slik den skal.

Hvordan kan sjekke bremselys?

Kontroller at (alle) bremselys virker

Rygg inn mot en vegg og se i speilet om alle bremselysene lyser. En annen løsning er å sette varseltrekanten på bremsepedalen og skyve setet inntil, slik at den står i spenn på bremsepedalen. Da kan du gå bak bilen og se om bremselysene er i orden.

Hvilken farge har ryggelys?

Ryggelys (baklys) – Dine baklys og ryggelys, to lys med røde lys som lyser opp samtidig som dine halv-, hel- og parkeringslys. Blinklys (Blinklys) – Er oransje blinkende lys og er vanligvis bak, foran og på siden av bilen.

Hvilken farge er Parkeringslysene?

Parklys. Parkeringslys er til for å gjøre bilen synlig når du står stille, men samtidig ikke blende andre trafikanter som kommer mot deg. Parkeringslysene er som regel en del av lyktene og er to pærer som lyser svakt hvitt eller gult.

Hvilken farge har kjørelys?

Det er påkrevd med to kjørelys som har hvit eller gul farge. Fremme kan nærlys, godkjente kjørelys og kurve- eller tåkelys brukes som kjørelys. I dagslys er det ikke påbudt at baklysene skal lyse sammen med kjørelysene fremme, men kjører man inn i en tunell eller det blir mørkt, da er det også påbudt med lys bak.

Hvilken farge har tåkebaklys?

Nyere biler er oftest også utstyrt med tåkebaklys. Dette består vanligvis av en sterk lampe (21W) i en bakoverrettet og samlende reflektor med rødt glass.

Er kjørelys og nærlys det samme?

Som kjørelys kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys. Lyktene kan være koplet slik at de automatisk er tent når motoren er i gang. Tenning av kjørelyset kan også skje ved at bilen settes i bevegelse. Minst baklyset skal lyse sammen med kjørelys.

Er det lov å kjøre med nødblink?

(Elbil24): Amerikanerne kaller den «the park anywhere»-button. I Norge er den også hyppig brukt som en løsning for å legitimere en kort og ulovlig stans. Det kan nemlig være fristende å bruke nødblinken på bilen dersom man har et kort ærend, men det er ulovlig å parkere der du befinner deg.

Når skal man skifte fra fjernlys til nærlys?

Du skal først skifte fra fjernlys til nærlys når de to lyskjeglene fra din bil og den som kommer imot møtes. En tommelfingerregel for når du bør skru på fjernlysene igjen er to billengder foran den andre bilen. Da blender du motgående bil minst mulig, samtidig som du beholder god sikt når dere har passert hverandre.

Når skal man skru av og på fjernlys?

Fjernlys skal lyse opp veien skarpt i minst 100 meter foran bilen. Her er det viktig å ta hensyn til andre trafikanter. Skru av fjernlys når du møter en annen bil, og skrufjernlys igjen to billengder før bilene møtes for best mulig oversikt fremover.

Når skal man ta av langlys?

Som huskeregel foreslår han at du slår av fjernlyset når lyskjeglen din møter lyskjeglen på den møtende bilen. Vipp hendelen tilbake til fjernlys to billengder før dere møtes. – Hvis du har satt ned farten noe i forkant av dette, vil møtesituasjonen blir tryggere for alle, sier fagkonsulenten.

Er parkeringslys hvite?

Parkeringslys. Personbiler skal kun ha to lykter foran som gir hvitt parkeringslys. Du kan ikke bruke parkeringslyspærer i ettermonterte lys hvis de ordinære parkeringslysene samtidig er tent.

Er det påbudt å ha ryggelys?

Det er ikke påbudt med ryggelys. Men vita glass ansett som ryggelys skal lyse når bilen settes i revers.

Author

  Leave a Comment