Er det farlig å kjøre med slitt hjullager?

Tegn på defekt hjullager

Slitte hjullager bør skiftes så fort som mulig. Å kjøre rundt med defekte hjullagre kan være farlig for deg og medtrafikanter. Slitte hjullagre kan også tære på bremsene og slite på bremseskivene.

Hvordan vet jeg at hjullager er ødelagt?

Når du svinger mot høyre blir økt press på venstre hjullager, og det motsatte når du svinger til venstre.

Dette er tegn på at hjullageret er slitte:

 1. Ulyden eller endrer seg med hastigheten eller hjulrotasjonen.
 2. Ulyden endrer seg også når du svinger.
 3. Hjulet kjennes litt løst, dvs. har slakk når hjullageret er slitt.

Hvor mye koster det å bytte hjullager foran?

Prisen avhenger av flere ulike faktorer, men i de fleste tilfeller kan problemet fikses for 3.000 til 4.000 kroner. Priser opp mot 6.000 kroner er imidlertid ikke uvanlig, og byttet er som regel gjennomført i løpet av en time eller to.

Hvordan høres et dårlig hjullager ut?

Det er en feil som ikke alltid merkes i bilen, men som man kan høre. – Et ødelagt hjullager hører man uansett om man kjører rett frem eller svinger. Derimot kan lyden endre karakter når man vrir på rattet. Styr og lytt, er lageret ødelagt skal lyden høres mer om du svinger den ene veien.

Er det farlig å kjøre med slitt hjullager? – Related Questions

Hvorfor lager bilen lyd når jeg svinger?

En lyd som kun dukker opp når du svinger, tyder på at noe er galt med hjulopphenget i bilen. Det kan være et hjullager som begynner å bli dårlig – noe som ofte vil høres ut som skraping. Hvis det kommer dunkelyd fra én side når du svinger, bør du få tatt en sjekk av drivknuter og andre deler i drivverk og hjuloppheng.

Er hjullager garantisak?

Nybilgarantien dekker ikke slitedeler som bremser, hjullager, og lignende. Hva som defineres som slitedeler kan variere fra forhandler til forhandler. Forbrukerkjøpsloven gir fem års reklamasjonsrett, men her ligger bevisbyrden på bileieren, og det er ikke uvanlig at man da ikke får dekket alle utgiftene.

Hvor mange Nm skal hjullager strammes?

Re: Tiltrekningsmoment hjullager

Etter hukommelsen skal det dras til med ca 60 Nm, hjulet roteres, mutter løsnes, hjulet roteres, og så dras til med 60 Nm igjen før det på nytt løsnes og muttern bare såvidt skal strammes. Går ikke over 10 Nm. Da er det ikke slakk, og hjulet roterer lett.

Hvordan måle hjullager?

Måling av kompaktlager:

Mål utvendig diameter, innvendig diameter og bredde på lageret. Disse målene finner du i vår oversikt over hjullager. Et vanlig kompaktlager har for eksempel målene 64 x 34 x 37 mm – der 64mm er ytre diameter, 34mm er innvendig diameter og 37mm er bredden.

Kan man bytte hjullager selv?

Ved å selv kjøpe hjullager til fornuftig pris og bytte dette selv, sier det seg selv at det er mye å spare. Jekk opp bilen ved det hjulet hvor hjullageret er defekt. Sett bilen forsvarlig på løftebukker, så er du sikret trygge omgivelser mens du utfører arbeidet.

Hvordan finne riktig hjullager?

Det er dessverre ikke mulig å finne riktig hjullager eller kompaktlager ut ifra registreringsnummer eller modell/type tilhenger! Den sikreste måten er å demontere trommel, ta ut lager og måle. De fleste nyere tilhengere med brems, har kompaktlager, og det er da ett stk kompaktlager pr trommel.

Hvor sitter hjullageret?

Et hjullager er en av de mest utsatte delene på bilen. Den sitter rett på hjulnavet og sørger for at hjulene kan rulle fritt.

Hvorfor har vi hjullager?

Det er denne som sørger for at hjulet kan rulle fritt på veien. Hvis bilen din lager ulyd i fart eller sving, kan det være et tegn på at det er noe galt med hjullageret, og at det er på tide å skifte.

Hvordan fungerer et hjullager?

Kulelager er en type lager som gjør det mulig å holde fast en roterende aksling, ved at lagringen består av en indre ring, som er festet rundt akselen og en ytre ring som står fast. Mellom disse kan det ligge én eller flere rader med kuler som kan bevege seg i spor som er frest inn i ringene.

Hva blir kulelager brukt til?

Kulelager, maskindeler mellom aksel og lagerhus som ved hjelp av kuler eller ruller (kalles da rullelager) opptar trykk og som på grunn av sine lette bevegelighet øver liten motstand mot roterende bevegelser.

Hvordan få av kulelager?

Slik demonterer du dine kulelager:
 1. Først plasserer du spaceren mellom kulelagrene i midten slik at hjulbolten ikke kan komme gjennom.
 2. Deretter banker du på hjulbolten (plassert forskjøvet fra side til side), slik at den presser kulelager ut den andre siden.

Hvordan montere kulelager?

Slik monterer du et kulelager
 1. Markering og boring. Plasser kulelageret i midten på begge platene.
 2. Stort hull. Bor et større hull, ca 10 mm i bunn-platen.
 3. Sett kulelageret på plass. Skru kulelageret fast i bunnplatens skruehull.
 4. Skru gjennom hullet. Plasser bunn-delen med kulelageret på topp-platens underside.

Hva heter de 2 hovedtypene av lager vi bruker?

Lagrene består av minst to deler: overlager og underlager. Det skilles mellom faste og bevegelige lagre.

Hvordan rense kulelager?

Plasser kulelagerene i en lukket beholder som holder rensemidlet, og rist deretter beholderen i noen minutter. Dette vil løse opp all skitt som kan ha vært i ferd med å bygges opp. Rengjør først kulelagerene med en liten børste og bruk deretter rensemiddel etterpå.

Hva betyr ABEC kulelager?

Presisjon/ABEC

ABEC beskriver hvor bra kulelageret er til at omsette den energien, som det blir lagt på den. Jo høyere ABEC tall, jo mere presisjon, effektivitet og mulighet for hastighet får man, men det er viktig å bemerke, at ABEC tallet ellers IKKE sier noe om hvor raskt et kulelager kan rotere.

Hva betyr 2RS?

2RS er betegnelsen for et lager med gummitetninger hvor gummitetningen sleper mot innerringen på begge sider. Disse tetningene beskytter lageret mot at støv og større partikler skal trenge inn til kulebanen og smørefettet, men helt tett er heller ikke denne tetningen.

Author

  Leave a Comment